• Hviezdoslavov Kubín: 70. jubileum celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy

    Je po ňom pomenovaná obec Hviezdoslavov, niekoľko námestíulíc a Hviezdoslavov vodopád. Na jeho počesť je pomenovaná planétka (3980) Hviezdoslav. V umení jeho meno nesie súťažná prehliadka umeleckého prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

    Reč je o významnom predstaviteľovi slovenskej literatúry Pavlovi Országhovi Hviezdoslavovi. Vo februári tohto roku sme si pripomenuli 175. výročie jeho narodenia. Každoročne si význam jeho bytia a jeho prínos v oblasti slovenskej literárnej tvorby pripomíname vyššie spomenutou súťažou, umeleckým prednesom poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

    Hviezdoslavov Kubín pôvodne vznikol pre potreby zdokonalenia výslovnosti v slovenskom jazyku, postupne sa však pretváral, prepájal sa s inými druhmi umenia a nadobúdal súčasnú podobu. Je vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa. Vznikol v roku 1954, ročne jeho jednotlivými kolami prejdú tisíce recitátorov a za sedemdesiat rokov sa na ňom zúčastnili státisíce recitátorov.

    Školské kolo súťaže sa na našej škole konalo 14.2.2024. Súťažilo 18 žiakov v troch kategóriách.

    Recitátori sa popasovali s trémou i samotným prednesom. Porota v zložení: pani učiteľka Pástorová, pani učiteľka Šimonová, pani učiteľka Dzurňáková a pani učiteľka Duliková sa po zhodnotení všetkých výkonov rozhodla pre nasledovné umiestnenie v kategóriách:

     

    I. kategória: próza:     1. miesto: Sofia Pechová (3.A)

                                           2. miesto: Melisa Kotlárová (2.A), Štefan Kaleja (2.A)

     

    I. kategória: poézia:    1. miesto: Jasmina Anjum (3.A)

     

    II. kategória: poézia:   1. miesto: Kristián Klempár (5.A)

                                            2. miesto: Sára Horváthová (5.A)

                                            3. miesto: Anna Klempárová (6.A)

     

    III. kategória: próza:   1. miesto: Stefani Pechová (7.A)

    III. kategória: poézia: 2. miesto: Kristián Pecha (7.A), Barbora Pechová (9.SP)

                                            3. miesto: Nikola Žigová (8.A)

     

    Víťazom sme poblahoželali a so želaním šťastia ich posunuli na obvodné kolo, ktoré sa konalo 23.2.2024 v Kaštieli v Smižanoch.

    4 žiaci sa tak v sprievode pani učiteľky Šimonovej vybrali reprezentovať našu školu i seba v konkurencii, ktorá ešte viac preverila ich odvahu, snahu a odhodlanie umiestniť sa čo najlepšie. A, že sa ukázali ako ozajstní bojovníci, potvrdzujú tri pekné umiestnenia: Kristián Klempár obsadil 2. miesto v prednese básne venovanej mamám, rovnako Stefani Pechová - 2. miesto v prednese prózy O červenej Čiapočke. Na 3. mieste sa umiestnila Jasmina Anjum s jej básničkou o rybičkách, ktoré sa ocitli v kope neporiadku. Blahoželáme!

    Všetkým zúčastneným, či už na školskom alebo obvodnom kole ďakujeme za reprezentáciu, odhodlanie dokázať sebe aj druhým, že prácou na sebe sa dajú dosiahnuť naozaj veľké, možno naoko nemožné, veci.

    Pani učiteľkám patrí poďakovanie za vieru v našich žiakov a ich neúnavnú prácu na ich zlepšovaní sa každý deň.

     Mgr. Martina Duliková

  • Školský futbalový turnaj

    Dňa 22.2.2024 sa žiaci z tried 3.A,4.A a 5.A zúčastnili tradičného školského futbalového turnaja. Atmosféra na športovom podujatí bola výborná, priateľská a chlapci si športový zápas užili. Tento futbalový turnaj hrajú žiaci vždy za odmenu za slušné správanie na vyučovacích hodinách.

    Futbalový turnaj skončil výsledkom 6:10. Vyhrali chlapci z 3.A a 5.A.

     

    Podujatie pripravili: Mgr. A. Sobinovská, Ing, V.Kobydová, p.uč. Mgr. S. Kubovičová, p.asistentka Z. Gurčíková

  • Farebný týždeň

    Prvý februárový týždeň sa rozhodli triedy 1.E a 2. A si trošku spestriť. Každý deň sme sa obliekali do vybranej farby a tomu prispôsobili učenie počas celého dňa.

    Pondelok bol modrý, lebo NAŠA ZEM je modrá.

    Utorok bol zelený, lebo PRÍRODA je zelená.

    Streda bola žltá, lebo žltá je farba PRIETEĽSTVA.

    Štvrtok bol červený, lebo ♥ RODINU.

    Piatok bol biely, lebo HYGIENA.

    V 2.A sme si každý deň urobili spoločnú farebnú fotku a vytvárali projekt k téme daného dňa. Žiaci pracovali s interaktívnou tabuľou, riešili úlohy, strihali, lepili a učili sa nové pesničky. Vymýšľali a lovili z pamäte už známe poznatky, získavali nové informácie a hravou formou prešli každou vyučovacou hodinou. Naučili sa všetky planéty, riešili znečisťovanie prírody a formy recyklácie. Zamýšľali sa nad tým, čo znamená priateľstvo a aký má byť kamarát. Okrem príbuzenských vzťahov už chápu, čo je rodina a že si treba pomáhať. Na záver týždňa sme sa dozvedeli, že „čistota, pol života“ a zopakovali sme si hygienické zásady, či čistenie zubov.

    V I.E triede sme sa počas celého týždňa obliekali do určenej farby a preberali rôzne témy daného dňa. Projektu sme venovali celý týždeň. Vyučovanie v tomto týždni bolo prispôsobené tak, aby sa žiaci čo najviac venovali danej téme. Žiaci vystrihovali, lepili, maľovali, spievali, hrali interaktívne hry, skupinové hry, využili sme brainstorming, rozprávku, program WordWall, pracovné listy. Všetky aktivity, atmosféru a spoločné farebné oblečenie sme zachytili na fotografiách.

    Pondelok prišli žiaci oblečení v modrej farbe. Téma dňa bola „Zem a voda.“ So žiakmi sme sa rozprávali, ako sa o našu Zem treba starať. Ako sa starať o prostredie kde žijeme. Či je správne znečisťovať prírodu, vodu. Čo robiť preto, aby sa nám a zvieratám žilo lepšie. Spomenuli sme aj tému separovania odpadu. Rozprávali sme sa o kolobehu vody a žiaci si vytvorili maketu na túto tému.

    Utorok bola téma „Príroda“. Žiaci prišli oblečení v zelenej farbe. V tento deň sme sa rozprávali o prírode ako takej. Rozobrali sme si, že sa rozdeľuje na živú a neživú. V aktivite vo WordWall sme si zopakovali čo sme sa naučili a triedili obrázky podľa zadania. Žiaci si vytvorili figúrky, ktoré objímajú zem ako symbol, že je potrebné sa o prírodu zaujímať a starať.

    Stredu sa žiaci sa obliekli do žltej farby. Téma bola „Priateľstvo“. Spoločne sme sa v úvode rozprávali o tom čo je to priateľstvo. Aký by mal priateľ/kamarát. Žiaci si vytvorili obrázky „Reťaz priateľstva“ a náramky priateľstva. Do tejto témy sme zapojili aj brata Tadeáša, ktorý v rámci predmetu Náboženstvo im porozprával svoj pohľad na tému priateľstvo a Boh. Žiaci si pozreli krátku rozprávku o Mackovi uškovi, na danú tému.

    Štvrtok sme venovali téme „Rodina“. Žiaci si obliekli červenú farbu. Rozprávali sme sa o členoch rodiny. Žiaci si zahrali interaktívne pexeso na danú tému. Vyrobili si domček s členmi svojej rodiny. Naučili sme sa prštekovú pieseň a vyrobili sme si makety členov rodiny a spoločne zaspievali.

    V piatok si žiaci obliekli bielu farbu. Tento deň sme venovali téme „Hygiena“. So žiakmi sme sa najskôr rozprávali čo to pojem hygiena je. Prebrali sme si základné hygienické návyky. Ako sa starať o svoje telo, zdravie aj prostredie. Žiaci si vyrobili maketu umývajúcich rúk, aby videli ako sa baktérie stratia pod prúdom vody. Žiaci si pozreli rozprávku ako sa Dorka stará o svoje telo a zdravie. Žiaci si zahrali interaktívne pexeso, kde si zopakovali naučené, ale aj nové pojmy o hygiene.

    Deti boli z celého týždňa nadšené a určite si takýto týždeň ešte zopakujeme.

                                                                                                Mgr. Ladislava Pástorová, Mgr. Lenka Melegová

  • Karneval

    Karneval sme tento rok mali aj v našej škole na 1. stupni. Deti si mohli doniesť masky z domu alebo si dali tie, ktoré sme si vyrobili v škole. Po úvodnom predstavení masiek deti medzi sebou súťažili, hrali rôzne hry a nechýbal ani voľný tanec. Všetkým sa karneval veľmi páčil.

  • Snehuliačikovo

    Keďže počasie vonku nepraje stavaniu snehuliakov zo snehu, vytvorili sme si ich z papiera, vlny, odpadového aj prírodného materiálu. Zapojili sa triedy 1.A, 2.A, 3.A, 1.D, 2.C a družina. Snehuliaci nám budú zdobiť hlavnú chodbu až do jari, kým sa neroztopia.

    Všetky vystavené práce budú odmenené sladkou odmenou. Ďakujeme!

    p. uč. Macejková, p. uč. Šimonová

  • SVETOVÝ DEŇ BEZ MOBILOV

    V dnešnej dobe sa už žiaľ stretávame s nomofóbiu – čo je strach z odlúčenia sa od mobilného telefónu. Nadväzovanie psychickej väzby k mobilnému telefónu sa čoraz častejšie objavuje aj medzi deťmi a mladými ľuďmi. Moderné technológie, vrátane mobilov, by nám mali čas šetriť a nie nám ho uberať, no žiaľ opak je pravdou. Nemáme čas na svoju rodinu, na svojich blízkych, na svojich priateľov, nemáme čas na šport, či malú prechádzku, nemáme čas na knihy, alebo obľúbené aktivity, pretože telefón nám všetky aktivity „nahrádza.“

    Preto sme sa 6.2.2022 rozhodli v našej škole venovať Svetovému dňu bez mobilov. Žiaci druhého stupňa sa zapojili do výzvy a na štvrtej a piatej vyučovacej hodine tvorivou aktivitou hľadali dôvody, prečo je správne mobil používať v rámci správnych pravidiel, aby sa nestal naším pánom, ale bol našim užitočným pomocníkom.

  • Deň bezpečného internetu 2024

    Deň bezpečného internetu sa medzinárodne zameriava na bezpečnosťdigitálneho prostredia. Pozýva nás k spoločným aktivitám s cieľom urobiť internet bezpečnejším a lepším miestom pre všetkých,a najmä pre deti a mladých ľudí.

    V priebehu rokov sa Deň bezpečného internetu stal medzníkom v kalendári bezpečnosti na internete. Začal ako iniciatíva projektu EÚ SafeBorders v roku 2004 a neskôr ho prevzala sieť Insafe centier bezpečného internetu, ako jednu zo svojich prvých akcií v roku 2005. Odvtedy však presiahla hranice a v súčasnosti sa oslavuje v približne 180 krajinách a územiach po celom svete. Ide o najvýznamnejšiu akciu na zvyšovanie povedomia o online svete a jehorizikách i príležitostiach.

    Od kyberšikanovania cez sociálne siete až po digitálnu identitu, každý rok má Deň bezpečného internetu za cieľ zvýšiť povedomie o vznikajúcich a aktuálnych online problémoch.

    Tento rok 6.2.2024 sme spolu slávili už 21. ročník Dňa bezpečného internetu.

    Témou tohto ročníka bolo „Šírme digitálne dobro“

  • Súťaž „ Kto je rýchlejší“

    Dňa 24. 1. 2024 sa uskutočnilo ďalšie kolo súťaže v lúštení osemsmeroviek, ktorého sa zúčastnili žiaci 4. – 6. ročníka. Žiaci boli rozdelení do dvoch kategórií.

    V 1. kategórii súťažili žiaci 3. a 4. ročníka a v 2. kategórii žiaci 5. a 6. ročníka.

    Samotná súťaž pozostávala z troch kôl. V prvom kole z 15 súťažiacich postúpilo do druhého kola 10 najrýchlejších žiakov a do finále sa dostali v každej kategórii piati riešitelia.

    Žiaci si v lúštení osemsmeroviek preverili svoju pohotovosť, rýchlosť a pozornosť.

    Umiestnenie súťažiacich:

    1. kategória                                         2. kategória

    1. miesto - Simona Pechová 4. A       1. miesto – Kristián Klempár 5. A

    2. miesto – Jasmína Pechová 4. A     2. miesto - Tatiana Gáborová 5. A

    3. miesto – Gabika Pechová 4. A       3. miesto - Laura Pechová 5. A

    Súťaž pripravili p. uč. Sobinovská a p. uč. Kobydová

  • Návšteva Spišskej katolíckej charity

    Dňa 21. 12. 2023 sme so žiakmi navštívili Centrum pre deti a rodiny sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi a ich milých obyvateľov, aby sme sa navzájom potešili a obohatili z radosti blížiacich sa sviatkov narodenia Božieho Syna.

    Veľmi pekne ďakujeme Spišskej katolíckej charite za milé prijatie a neopakovateľnú atmosféru pravej radosti a úprimnosti.

  • Vianočná pošta

    Vianočná pošta

    Vianočná pošta už patrí na našej škole k predvianočným tradíciám a preto nemohla chýbať ani tento rok. Aj teraz si žiaci pripravili množstvo listov, ktoré hodili do pripravenej schránky. Mnoho prianí bolo krásnych a na obálky veru žiaci využili svoju kreativitu. 20.12.2023 vianočný škriatok poštu rozniesol a spríjemnil posledné dni v škole žiakom aj učiteľom.

                                Akciu pripravili Mgr. L. Pástorová, Mgr. L. Melegová

  • Zdobenie vianočných ikebán

    Dňa 15.12.2023 žiaci 3.C a 4.C triedy vytvárali a vyzdobovali vianočné ikebany. Žiaci boli veľmi nadšení a tvoriví. Vianočnými ikebanami sme skrášlili svoje triedy. Žiaci za svoju tvorivosť dostali veľkú pochvalu a sladkú odmenu.

  • Šaliansky Maťko

    Dňa 13.12.2023 sa žiaci 5.A zapojili do súťaže Šaliansky Maťko v prerozprávaní slovenských povestí. Školské kolo tejto celoslovenskej súťaže prebiehalo v našej škole tentokrát trochu netradične. Žiaci si vyžrebovali neznámy text, ktorý si mali v tichosti prečítať. Následne ho vlastnými slovami reprodukovali. V druhej časti súťaže každý zo súťažiacich prečítal úryvok svojho textu.

    Hodnotil sa ústny prejav, práca s hlasom, artikulácia a dodržiavanie interpunkcie, tempo, melódia hlasu. Žiaci si precvičili aj čítanie s porozumením, keď z prečítaného textu prerozprávali obsah.

    Súťažili štyria žiaci 5. A triedy s nasledovným umiestnením:

    1. miesto: Kristián Klempár

    2. miesto: Tatiana Gáborová

    3. miesto: Sofia Kalejová

    4. miesto: Sára Horváthová

                                        Víťazovi blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme.

  • Vianočná burza

    Predvianočný čas sme si na našej škole spríjemnili Vianočnou burzou.

    13.12. 2023 sa v našej škole konali menšie trhy, ktoré sa hlavne u žiakov prvého stupňa stretli s veľkým ohlasom.

    Žiaci si doniesli množstvo hračiek, bižutérie, ale aj vlastnoručne vyrobených náramkov. Tieto predávali, vymieňali, nakupovali a tým si rozširovali zručnosti finančnej gramotnosti. Žiaci si vytvorili cenovky, zrátavali a vydávali peniaze, odhadovali cenu, aj svoje možnosti pri nákupe.

    Všetci odchádzali z burzy spokojní a s množstvom darčekov pre seba a svojich blízkych.

    Veríme, že Vianočná burza týmto rokov začala svoju tradíciu a určite ju budeme opakovať.

    Burzu pripravili p. učiteľky Pástorová, Gazdurová

  • Vystúpenie školskej hudobnej skupiny na Vianočných trhoch 2023

     

    V sobotu 9. 12. 2023 naši žiaci: Jakub, Marián, Alex, Viktor a Mário svojim hudobným nadaním spríjemnili a obohatili Vianočné trhy v Spišskej Novej Vsi a zároveň reprezentovali našu školu.

     

  • Rómovia recitujú

    Dňa 7.12. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže pre rómskych žiakov s názvom “ Rómovia recitujú”. Táto súťaž je zameraná na prednes v slovenskom alebo v rómskom jazyku, podľa vlastného výberu. Súťaže sa zúčastnilo 16 žiakov z prvého stupňa a 7 žiakov z druhého stupňa.

    Umiestnenie žiakov na recitačnej súťaži:

    1. stupeň ZŠ:

    1. miesto: Viktória Pechová 4.A

    2. miesto: Blanka Pechová 3.A

    3. miesto: Sofia Pechová 3.A

    2. Stupeň ZŠ:

    1. miesto: Kristián Klempár 5.A

    2. miesto: Lucia Polhošová 7.A

    3. miesto: Adela Horváthová 6.A

    3, miesto: Eva Pompová 7.A

    Recitátorov pripravovali pani učiteľky: Ing. Viera Kobydová, Mgr. Zuzana Šimonová, Mgr. Dagmar Gallyová, Mgr. Andrea Dzurňáková, Mgr. Stanislava Kubovičová. Na príprave akcie sa podieľala p. učiteľka Mgr. Alžbeta Sobinovská.

    Víťazi školského kola postupujú na krajské kolo súťaže do Košíc, ktoré sa uskutoční v mesiaci február 2024.

  • Adventný kalendár

    Advent je obdobie prípravy a čakania na Vianoce. Aby čas do Vianoc ubiehal rýchlejšie, vyrobili si žiaci 4.A netradičné adventné kalendáre. Usilovne strihali, lepili a vyšívali. Teraz s radosťou očakávajú každý deň a tešia sa na adventné aktivity, ktoré si nájdu vo svojom kalendári až do Vianoc.
  • Mikuláš v škole

    Vitaj, svätý Mikuláš!

    "Ak môžem byť taká smelá, aj ja by som prosiť chcela. Nie však žiadne haky-baky, chcela by som strojček taký, ktorý mňa a našu Milku naučí hneď násobilku."

    Ďakujeme veľmi pekne za návštevu aj darčeky. Tešíme sa opäť o rok, keď k nám zavítaš.

  • Slávnosť 65. výročia školy

    Dňa 4. 12. 2023 sa v letohrádku Dardanely uskutočnila slávnosť pri príležitosti 65. výročia otvorenia školy. Medzi pozvanými nechýbali ani bývalí kolegovia, starosta obce, pán farár s pánom kaplánom, zamestnanci školského úradu v Spišskej Novej Vsi. Žiaci školy pod vedením učiteľov pripravili pekný program, ktorým spríjemnili toto slávnostné dopoludnie.

  • Katarínska veselica

    V piatok 1. 12. 2023 sa pred začínajúcim Adventom v priestoroch telocvične našej školy uskutočnila Katarínska veselica spojená s oslavou 65. výročia jej založenia. Oslava sa niesla v znamení dobrej nálady a smiechu. Hudba sa ozývala po celej škole. Bohatý program si pripravili žiaci prvého aj druhého stupňa, za ktorý im patrí poďakovanie.

  • Š p r i n c o v e K r o m p a c h y

    Dňa 30. 11. 2023 (štvrtok) sa žiačky 1SP (IX. A) triedy Barbora Pechová, Jesika Holubová a VII. A triedy Vanesa Klempárová, Samanta Kokyová, Stefanie Pechová, Lucia Polhošová zúčastnili súťaže 20. ročníka Šprincove Krompachy v Krompachoch v prednese poézie a prózy pri príležitosti 109 rokov od narodenia dňa 30. novembra a 31. mája 37 rokov od úmrtia Mikuláša Šprinca – kňaza, básnika katolíckej moderny, prozaika, prekladateľa, redaktora a pedagóga.

    Žiačky mali možnosť vidieť a počuť ukážky prednesov iných súťažiacich v daných kategóriách.

    Súťažili v kategóriách: 5. – 7. roč. – poézia; 5.- 7. roč. – próza; 8. – 9. roč. – poézia.

    Mgr. A. Dzurňáková

strana: